ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

nedjelja, 1. ožujka 2015.

KULA KAMERLENGO

Ili kako bi je mi zvali KARMELENGO
""Na jugozapadnom kutu otočića sačuvana je tvrđava zvana Kamerlengo,koja se nalazila u sklopu gradskih zidina na strateški važnom mjestu,na zapadnom morskom pristupu grada.Tvrđava je sagrađena početkom XV st.- neposredno nakon uspostave mletačke vlasti.Poligonalna ,najveća kula u sklopu tvrđave vjerovatno je starijeg datuma.Od te kule prema Čiovu u srednjem vijeku se razapinjao lanac koji je zajedno s porporelama podignutim na potopljenim lađama sprečavao nepoželjnima ulaz u luku.Tvrđavu je gradio prema zamislima mletačkih stručnjaka domaći majstor Marin Radoj,inače graditelj luke i svodova u katedrali."


Giuseppe Juster, 1708. g.- lipo se vidi kako je to tada izgledalo .... zidine a posebno oko Kamerlenga barbakane

Kula Karmelengo - barbakane
 Akvarel sa kraja 18. stoljeca.... jedna od ritkih na kojima su prikazane barbakane / predzidine kod tvrđave
izvor : Bibliotheque nationale de France / I Babić . "TROGIR Grad i spomenici "



4 lica jedne slike

************
17.05.1941
Izvor: Archivio Storico Instituto Luce (archivioluce.com)














****************


1941.godina....talijanski vojnici u vjžbi pokazuju svu svoju "Snagu"

Talijanski vojnici u kaštelu Kamerlengo u Trogiru iskopavaju u proljeće 1941. reljef s mletačkim lavom (fotografija objavljena u knjizi E. M. Graya La Dalmazia iz godine 1942.).


U dvorištu Kamerlenga podignuta je manja kapela posvećena sv. Marku, zaštitniku Prejasne Republike. Ispod monumentalnog reljefa lava bio je manji s grbom obitelji Tron u kvadrilobu. Luka se Tron istaknuo kao soprakomit mletačke galije pri predaji Korčule i opsadi Trogira, te je nagrađen povjerljivom funkcijom gradskog kneza (1421.-1424.), drugi po redu od uspostave nove mletačke uprave. Gotički reljef lava s inicijalima DC i grbom obitelji Contarini izrađen je nakon zauzeća Trogira u XV. stoljeću i postavljen na kapelu u spomen na dužda Domenika Contarinija I.(1043.-1071.) koji se u mletačkim analima spominje u kontekstu osvajanja Zadra polovicom XII. st.
za cudo ovi lavic je promaka vrlim rušiteljima kulture od 01.12.1932.godine

Detalj akvarela inž. Alessandra Ganasse sa presjekom kaštela, zgradom za kaštelana i kamerlenga te barbakanom mosta (Archivio di Stato Venezia, P. Fortez., b. 82, d. 105, DS 13/17)


1941
Tlocrti i presjeci utvrde Kamerlengo iz 1829 (dokument se nalazi u Državnom arhivu u Beču )

Tlocrt i presjek Kamerlenga, Alessandro Ganassa, kraj 18. st.


za vrime 2.svjetskog rata

Talijani u kuli za vrime onega 2.svitskog rata.........





*****
ova sa ovin ca baca kinder jaja je interesantna jer je oko njega pustara deboto ka i sad ...a na obe se lipo vidi krnjava kula - ca oce rec da je slikano prije 1958 kad je zapocela obnova kule (1958 - 1962 )
izvor : delcampe.net


 godina je 1922....
izvor slika : http://www.culture.fr/

godina je 1922...
izvor slika : http://www.culture.fr/

DATE PRINTED: 1925
IMAGE SIZE: Approx 10.5 x 14.0cm, 4 x 5.5 inches (Small)
ARTIST/CARTOGRAPHER/ENGRAVER: Walter Tyndale
izvor : ebay

Marin Giljanović
24. kolovoza 2018.
Evo tek toliko da se nešto događa ..... malo "krnjave" kule i svita iz onoga vrimena
izvor:eBay