ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

nedjelja, 1. ožujka 2015.

GRADSKA LOŽA I SAT

..
Lođa na trgu (logia magna comunis) koja se pregrađuje u drugoj polovici 15.stoljeća, nije jedina lođa koja se spominje na trgu. U dokumentima je zabilježena i logia nova odnosno logia parva comunis. „Malu lođu” na trgu teško je sa sigurnošću locirati (iako se spominje neka lođica/trijem izgrađena na mjestu srušene ljekarne sjeverno od komunalne palače).U jednom dokumentu iz 1483. Trogirski je knez Francesco Ferro donio presudu sjedeći in logia nova sub palatio.U „novoj”lođi sklapali su se i kupoprodajni ugovori (velika je lođa i dalje zadržala tu funkciju).
Godine 1406., zabilježeno je da su se trogirski plemići okupili u maloj loži kod gustijerne palače u kojoj stanuje knez; (Ipsis omnibus congregatis in logia parva cisterne palacii residencie dicti domini comitis).

Gradska je lođa bila prostor posebnoga javnoga značenja. Odavde se knez
obraćao stanovnicima grada - publice et non oculte, a tu se katkad sastajalo i gradsko vijeće. Lođa je služila i kao gradski pritvor, koji su čuvali komunalni stražari.Naime, ako je netko bio optužen za dug, morao se sam prijaviti u lođu i ostati tamo dok se novac ne vrati.
Svakodnevno je bila službeno mjesto za sastavljanje parnica i ugovora te za čitanje oporuka.
Ženama je statutom bilo zabranjeno ulaziti i u komunalnu palaču i u lođu,
čak i ako su bile svjedokinje - u takvu slučaju bilo je određeno da pučanke svjedoče u crkvi Sv. Marije na trgu, a plemkinje u svojim vlastitim kućama.Jasno je da je pojam javnih zgrada ovdje zapravo ograničen, što pokazuje uvjetovanost „javnoga”društvenim zakonima.
Heliografie Kowalczyk 1909


Arhitektonska snimka crkve sv.Sebastijana i tornja gradskog sata .............koliko vas je ulazilo unutra ???
izvor : Savezni zavod za zaštitu spomenika / I Babić . "TROGIR Grad i spomenici "


Ante Barišić
4. lipnja  2021
Gradska loža u dosta zapuštenom stanju, pretpostavljam oko 1890. godine.
Naiša san na podatak da je loža obnovljena 1892. godine, a na fotografiji je očito stanje prije obnove.
Izvor:
"Universität Wien"



 oko 1900-te godine
sedandesetih godina


Loža i gradska vijećnica ,iz fundusa fotografija Garagnin Fontagna (fototeka Muzeja grada Trogira)

malo detalja onoga šta je tu pored nas a ne obracamo preveliku pažnju jer je to ono šta uzimamo zdravo za gotovo .....ono šta je oduvih tu.....šta je dil nas......

grb mletačkog kapetana Petra Loredana


DVI SLIKE POVIŠE--Loža iz: Građevinski i umjetnički spomenici Dalmacije ,sv.3 ( Trogir) Beograd:Jadranska straža,1928.,Urednik :Ćiril M.Iveković .strana 5




izvor:http://www.loc.gov/pictures/search/?q=Dalmatia&sp=5





Loggia di Trau , ( = trogirska loža)
Anton Weber ,1892.


Ricordo di Trau...Od A.Ferrari...malo rjede izdanje.

********
17.05.1941
Izvor: Archivio Storico Instituto Luce (archivioluce.com)




*********

Evo jedna lipa slika iz 1892.godine autora Hubert Vaffier .
E sad na ovoj slici jema par lipih detalji koji mogu ovde otvorit razgovor na temu .
Dakle obratit pažnju na kamenu plocu stola na slici koja nije ista ploca koja je sad na stolu , klupa sa live bande stola je podcokana nekon kamencinon jerbo je puknuta po sridi , sa desne bande nema klupe- razbijena je , postolje stola je cilo satrano ....ako je original ucijija Bokanić 1606.godine a ko je meštar koji je to sve obnovija/zaminija ruvinane dilove ?
izvor slike : http://gallica.bnf.fr/…/1…/btv1b8594559c/f117.item.r=spalato




pogled kroz južna vrata crkve ......