ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

subota, 28. veljače 2015.

CRKVA SV.EUFRMIJE NA FUMIJI

Crkva Sv. Eufemije na Fumiji
Krešimir Regan, Branko Nadilo

izvor:
http://www.casopis-gradjevinar.hr/~hsgiorg1/gradjevinar/assets/Uploads/JCE-60-2008-03-06.pdf

Fumija je otocic položen uz jugozapadnu obalu Ciova nedaleko od Trogira
Naziv potjece od gotovo u cijelosti sacuvane crkvice Sv. Eufemije koja se sastoji od pravokutne lađe (5,16 x 4,1 m) i polukružne apside. Uz zapadni su zid pridodane dvije manje prostorije,od koji je jedna cisterna, tako da je ukupna duljina građevine 12,2 m.Crkva je posvecena Sv. Eufemiji (289.-304.), kršcanskoj mucenici iz Kalcedona pokraj Carigrada, koja je umrla od ozljeda u areni iako je lavovi nisu rastrgali. Svetica je inace zaštitnica grada Rovinja, a njezino ime na grckom znaci ublažena rijec ili blagorijek.


Prema povijesnim izvorima trogirski su benediktinci na Fumiji imali posjed
s crkvom i gospodarskim zdanjem. Ruševine su dugo smatrane srednjovjekovnima, ali su tek nedavno prepoznate kao ostatci ranokršcanskog samostana. Pretpostavke o samostanu temelje se na predaji i dokumentima, a ranokršcanski je sklop posvjedocen ulomcima skulpture tijekom istraživanja prije više desetakacgodina. Uostalom ranokršcanskom krugu pripada i naslovnik crkve. S obzirom na slicnost s obližnjom crkvom Sv. Andrije na Ciovu, vjerojatno je bila u sklopu bizantskog kastruma.