ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

petak, 2. prosinca 2016.

PUMPJERI

Frane Vedran
19. veljače
Vatrogasna vježba kod o.škole

-Tomislav Šantić -
Prva strokavela (ili štrokavela) sisaj ( ili šišaj ) , druga skale isaj ( diži - podiži ).
Takva je zapovijed izdana od K.I. na vatrogasnom natjecanju u gašenju OŠ . u Trogiru.I dok su druge ekipe shvatile zapovid trogirski vatrogasci su se prvi popeli i gasili požar i dakako osvojili prvo misto.
Vidim nedoumice jeli strokavela ili strukavela ?
Po meni je prije strokavela - štrokavela jer dolazi od riječi štrocati, štrocavati ( prskati,štrcati... kroz mlaznicu) ; te iz te radnje nikako se ne može izvesti strukavela .


*******

gornji red s liva na desno: Tade,pok Kivi (Ivo Petrovic,KOBILA,Kamiljo,Dusko Basic,Emil Gruic (Geza),donji red:Ante Vukman (Ilak),Hrabar (Mlađi Bimbe),Ivan Vukman (Učo),Vijeko Hrabar,Ercegovic Tonci (maška)


Ne znam je li ova bila.. Članovi DVD Trogir. DVD Trogir je osnovan 1903. Jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik je Pave Katalinić. Jedanaest od zanimljivosti je da je vec 1906.organiziran prvi ples trogirskih vatrogasaca. U lipnju 1912.vateogasci dobivaju i svoju zastavu koja se nalazi u Muzeju grada Trogira.
Prava prekretnica u radu Drušva nastaje iza 1930. godine, nakon dvaju velikih požara: prvog 1927. godine, na zgradi predsjednika DVD-a, trgovca Josipa Pasinija, na gradskoj obali i drugog 1928. godine u samostanu sv. Križa u Arbaniji na otoku Čiovu. Nakon ovih događaja hitno se pristupilo nabavci nove opreme i to prve motorne štrcaljke "Magirus" pristigle iz Beča 1932. godine. Do početka Drugog svjetskog rata Društvo uspješno nabavlja još dvije motorne pumpe od kojih se jedna i danas nalazi u posjedu DVD-a.


1976. - Makarska - omladinski prvaci Jugoslavije
Tenkista,Stude,Lovre Kustura,Geza,Lovre Rožić,Braco Slade,Lola,Dane,D.Bašić,Vinko Čoza,Donji red;Šomi,Tironi,Kamilja,Ilak,Joško Čoza.


 Vježba DVD1937g.Trogir