ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

subota, 19. prosinca 2015.

Zvona katedrale


Zvona na crkvenom zvoniku su vrlo milozvučna. Biskup Kavanjin u izvještaju papi kaže da su najharmoničnija u Dalmaciji. Ima ih, od kojih je veliko zvono Bumbal s natpism na francuskom jeziku: «Po milosti višnjega Boga ovo je zvono saliveno u travnju 1629. g. od Ivana Gaillarda iz Lorene.»
izvor slika :https://www.flickr.com/

Prvo zvono zove Lovrijenac po sjoru ca ga je izlija a  2 zvono ca zvoni ujutro u 5 ipo u podne i u 8 navecer je Fijumenat. A ovo veliko bubanj je izliveno 1629 godine  na podrucju danasnje skole Blaza Jurjeva Trogiranina a u sebi ima zlata srebra i bronce jer su stare Trogirke kaze predaja bacale recine i kordune u vrucu masu.
Fijumenat neki zovu i Fjamento (Fiamento)