ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

Josef Wlh 1899

TROGIR TIME TRAVEL

petak, 8. svibnja 2020.
31 fotografija Trogira Josefa Wlhe na jednom mjestu...


Među novim sadržajem dodanim na Europeanu našla se i 31 fotografija iz Muzeja primijenjene umjetnosti u Beču koju je u Trogiru, u svibnju 1899., snimio Josef Wlha.

Ovaj je austrijski fotograf prije točno 121 godinu stigao u Dalmaciju kako bi, kao dopisni član Središnjega povjerenstva za umjetničke i povijesne spomenike u Beču fotografirao dalmatinsku graditeljsku i arheološku baštinu. Snimao je u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku, Krku, Rabu, Hvaru, Korčuli..., i našem Trogiru.


Većina njegovih fotografija Trogira bit će vam poznata od ranije, no možda niste znali tko im je autor, kada su nastale i kojim povodom, a sve te informacije dobro je znati...



Pregled kolekcije započet ćemo manje poznatim prikazom kule sv. Marka...

...nastaviti s uličnim fotografijama... 
I saznati da je ove dvije dobro poznate svim zaljubljenicima u stare slike snimio upravo Wlha:

Josef Wlha također je autor fotografija koje prikazuju triforu palače Garagnin - Fanfogna, pročelje palače Ćipiko, ali i fotografije koja prikazuje mletačkog lava sa zatvorenom knjigom koji se nalazio u glavnoj gradskoj ulici, u blizini južnih gradskih vrata:

Većina fotografija snimljena je u katedrali sv. Lovre. Wlha je snimio detalje Radovanova portala, kapelu sv. Ivana Trogirskog, krstionicu, detalje propovjedaonice, predmete iz riznice, a u njegovom objektivu našla se i grobnica obitelji Sobota, djelo Nikole Firentinca, iz crkve sv. Dominika:







UPDATE:
Sjetili smo se još jedne zanimljive Wlhine fotografije koju smo pronašli prije nekoliko godina, tako da njegova trogirska kolekcija (za sada) broji 32 fotografije :







Nema komentara: