ZDRAVI I VESELI BILI - ova internet štacija namjenjena je svima kojima je Trogir u srcu. Stranice je poveznica sa Facebook grupom "Trogir kroz povijest" kako bi se izbjega nedostatak u preglednosti objavljenih fotografija i članaka. Ovde je sve ono šta je objavljeno u grupi sortirano po kategorijama da je lakše pronac.
Trogir kroz povijest :https://www.facebook.com/groups/605241072892601/

U koliko je sadržajem ovog bloga povrjeđeno neko od Vaših prava (vlasništva , privatnosti ....) kontaktirajte nas . Hvala

nedjelja, 12. studenoga 2017.

Ejnar Dyggve

IZVOR :http://dyggve.min-kulture.hr/hr

Ejnar Dyggve (Liepaji, Letonija, 17. listopada 1887. - Kopenhagen, 6. kolovoza 1961.), danski arheolog, istraživač i arhitekt. Od 1922. godine iskapao je na lokalitetu u Solinu, u periodu 1929.-1932. bio je arhitekt konzervator Arheološkog muzeja u Splitu, a istraživao je i drugdje u Dalmaciji. Nakon II. svjetskog rata, točnije 1949. godine istražuje kršćanski kultni centar u Solinu. Od tada pa sve do 1960. često boravi i istražuje u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Dyggveov doprinos proučavanju, vrednovanju i znanstvenoj obradi naših starina, graditeljskog i kulturnog naslijeđa Solina, Splita i Dalmacije izuzetno je velik, imajući u prvom redu činjenicu da je od cjelokupnog njegova istraživačkog rada najopsežniji "solinski opus", da je zbog doprinosa istraživanju stare Salone Dyggve proglašen počasnim građaninom Solina, da je 1958. poklonio gradu Splitu cjelokupnu svoju istraživačku građu te da je njegov obol hrvatskoj kulturi potvrđen značajnim znanstvenim i društvenim priznanjima.

Glavna Dyggveova djela su: „Grad Salona : raspored i topografija : istraživanja u Saloni I." (1928.), „Nova istraživanja o prijelazu preko rijeke Jadro kraj Salone" (1929.), „Kršćanska Salona" (1933.), Starokršćansko groblje Marusinac : istraživanja u Saloni III." (1939.).